slajdsajt1

slajdsajt1

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt4

fotototo

Миле Бертовић побједник Фестивала пријатељства “Матирајмо предрасуде”

prijateljstvo01 Миле Бертовић из Витеза побједник је Фестивала пријатељства “Матирајмо предрасуде”, одиграног 14. марта у Бањалуци, у организацији Школе шаха “Скакач”.

 

 

 

 

Побједници по групама били су: Ахмед Каралић (особе са инвалидитетом, Зеница), Срђан Јефић (сениори, Добој), Ранка Слијепчевић (жене, Бањалука), Тамара Љикар (кадеткиње, Вуковар) и Бојан Максимовић (кадети, Бањалука).

Комплетну табелу погледајте ОВДЈЕ.

prijateljstvo05

 

Турнир је одржан на иницијативу Амбасаде Њемачке у БиХ у циљу развијања мултикултуралности и сарадње међу народима и различитим друштвеним групама. У Народној скупштини Републике Српске се тим поводом окупило 99 шахиста из 18 градова БиХ и Хрватске. Међу њима су се налазили играчи са рејтинг листе Албаније (1), Хрватске (3), Србије (6) и БиХ (89).

Турнир је отворио Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, повукавши први потез у партији Милан Ковачић – Зоран Љикар.

 

prijateljstvo03

Он је нагласио да турнири попут овог представљају велики подстрек за младе шахисте, поготово кад знамо да је шах, како је рекао, много више од игре.

“Овакви турнири коштају само мало добре воље и ништа више од тога”, рекао је Чубриловић, одајући признање организатору.

У пратећем програму, Чубриловић је примио плакету Почасног члана Школе шаха “Скакач” и потом одиграо промотивни меч са велемајстором Боркијем Предојевићем, најбољим бх. шахистом и тренутно 175. играчем свијета.

prijateljstvo02

Предојевић је рекао да је одржавање фестивала значајно не само за Бањалуку већ и за БиХ, с обзиром да је шах некада био један од најпопуларнијих спортова у бившој Југославији, што се у посљедњих 20-ак година изгубило.

“Ово је почетак поновног буђења шаха у Бањалуци. И бивши свјетски првак Гари Каспаров је свој први врхунски резултат постигао управо у Бањалуци, што говори да у овом граду постоје и таленти и велика шаховска традиција”, оцијенио је велемајстор.

Програм су употпунили полазници Предшколске установе – Клуба за дјецу “Коцкица”, који су, обучени у шаховске фигуре, рецитовали пјесму о древној борби на 64 црно-бијела поља.

“Срећни смо не само зато што нам је пружена прилика да, организујући ову манифестацију, покажемо колико смо израсли у 5 година постојања, већ и што су нам у томе помогли и остали бањалучки клубови. Срећни смо што смо за ових 5 година стекли бројне пријатеље из свих крајева БиХ, али и многих дијелова Европе, с обзиром да смо од оснивања редовни учесници европских шампионата за младе”, рекао је Бранко Томић, предсједник Школе шаха “Скакач” на отварању. “У својим редовима имамо актуелног европског шампиона и вицешампиона у рјешавању шаховских проблема и друге сјајне резултате, али знамо да је највеће богатство у развијању духа толеранције, суживота, сарадње међу народима. Играјући се, дјеца посредно уче о правим животним вриједностима.”

Томић је подсјетио да је шах и краљевска и демократска игра.

“Шах не признаје разлику у годинама, полу, вјери или раси. Мада је неки дефинишу и ратном игром, она нас заправо учи да смо један род, да се сви проблеми могу ријешити мирним путем и да сваким својим потезом морамо тежити матирању предрасуда. Ми ћемо, заједно са свима вама, наставити у том правцу”, истакао је, додавши да је одзив учесника доказ да је Бањалука жељна шаха и да се амбијентом у којем се турнир одржава настоји вратити поштовање овом спорту.

 

 

Темпо игре је износио 10 минута по играчу за цијелу партију уз додатак од 5 секунди за сваки одиграни потез.

Свеукупни и побједници по групама су добили пехаре и дипломе, а тројици првопласираних су припале и медаље.

Шест најуспјешнијих шахиста на јединственом турниру награђени су смартфонима, док су три такмичара из свих група (награде нису биле кумулативне) добила УСБ стикове са неограниченим интернетом.

Осталим учесницима су уручене књиге, сувенири турнира и слаткиши.

О регуларности такмичења бринуо је Недељко Илић (међународни судија), са помоћницима Николом Лакићем (међународни судија), Сејфудином Мискићем (савезни судија), Богдан Мајкић и Борис Малић (клупске судије).

За компјутерско паровање био је задужен Немања Шипка, савезни судија.

Покровитељ Фестивала пријатељства је Амбасада Њемачке у БиХ, која је донирала шаховску опрему за турнир, а манифестацију су помогли, у робном или новчаном облику, Народна скупштина РС, Градска управа града Бањалука, М:тел, Електрокрајина, АммСол, Бањалучка пивара, Задужбина “Петар Кочић” Бањалука-Београд, Хотел “Бања Лука” и родитељи чија су дјеца полазници Школе шаха “Скакач”.

Такмичење су такође подржали Шаховски савез инвалида РС и Шаховски савез града Бањалука.

 

prijateljstvo04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Најуспјешнији по групама

Особе са инвалидитетом (6 учесника):

Ахмед Каралић (Зеница)
Радислав Китић (Бањалука)
Драго Чавар (Бањалука)

Жене (5 учесница):

Ранка Слијепчевић (Бањалука)
Емина Карабеговић (Бањалука)
Азра Махмутагић (Сарајево)

Сениори (41 учесник):

Срђан Јефић (Добој)
Гојко Секулић (Бањалука)
Сандро Микановић (Брчко)

Кадеткиње (14 учесница):

Тамара Љикар (Вуковар)
Жана Кокановић (Дервента)
Ивана Микић (Орашје)

Кадети (33 учесника):

Бојан Максимовић (Бањалука)
Филип Губо (Бањалука)
Јован Девић (Градишка)

(Фото Милан Радуловић)

                                    Извjештај преузет са званичног сајта организатора фестивала

1 коментар »

Замољавамо Вас да упишете пуно име и презиме. Хвала!


  1. Predrag says:

    Nadam se da se turnir neće prekidati i das će sledeće godine biti više učesnika. Sretno.

Одговорите

You must be Пријави те се да би сте осваили коментар.

Важни догађаји

Кадетско и омладинско ШСРС од 12. до 14. априла, Бања Дворови

РАСПИС

.

СЛОВЕНСКО БРАТСТВО 29.06.-14.07. 2019.

.РАСПИС

 

Кадетско БиХ, 9.-12. мај 2019 Дворови

РАСПИС

 

 

 

 

 

 

 

Следећи догађаји

Премијер лига од 8. до 16. 06. 2019. Тузла

распис

12. Фестивал Параћин 5.-12. 07. 2019

распис

 

Бановци Дунав 27.06 – 4.07- 2019.

РАСПИС

 

5. Опен Ниш 25.6. до 4.07.2019

распис

 

Кадетско Европе 1.-11. август 2019, Братислава.Словачка

обавештење