slajdsajt1

slajdsajt1

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt4

fotototo

Рекордан број шахиста у Шипрагама

9 ВМ,9ИМ и 6ФМ на турниру-ВМ Благојевић најуспјешнији

Овогодишње издање шестог међународног турнира “Шипраге-Лука 2017” надмашило је сва очекивања по броју учесника,којих је било импозантних 123 из 6 земаља свијета,односно шаховских федерација. Побједником турнира је проглашен велемајстор Драгиша Благојевић из Бановића,настањен у Никшићу. Но,кренимо редом. 

кликни на слику за увећање

Организатор турнира,предузеће “Лука а.д.” Бањалука је обезбиједило високи наградни фонд (3.350KM) који је објављен благовремено путем расписа турнира и сви предуслови за још један шаховски празник су испуњени. Вриједна директорица предузећа,госпођица Марија Милановић је оформила провјерену екипу реализатора овог турнира на челу са господином Душком Иличићем и прве позивнице за учешће су кренуле већ јуна мјесеца. Као и увјек, турнир се одржао на дан 27. јули, поводом прославе МЗ Шипраге, на познатом локалитету “Керле” крај Шипрага (општина Котор Варош,Република Српска). На овом прелијепом амбијенту нетакнуте природе,налази се узгајалиште поточне и калифорнијске пастрмке у власништву предузећа Лука, пословне јединице “Рибњак”. Била је ово одлична прилика за шахисте да дегустирају ову посластицу, што су многи радо учинили. Шахисти називају овај амбијент псеудонимом “шаховски рибњак”  јер имају јединствену прилику да уживају у шаху и свјежој пастрмки, која се за трен ока нађе на тави долетевши из суседних десетак базена. Али пре пастрмке,сви посјетиоци и учесници турнира при доласку наиђу на шаховски терен поплочан са девет гарнитура баштенског шаха,те застану да уживају у погледу на њих,а многи се овдје усликају за трајну успомену. (види слику горе лијево). Потом их пут наведе под велику шатру,претворену у шаховску арену за преко стотину играча,а овога пута их је било читавих 123,чиме је убједљиво оборен рекорд од претходне године када је учествовао “свега” 71 шахиста. Био је ту чак и један Италијан,додуше наш зет,затим неколико шахиста из дијаспоре, те Србије,Хрватске,Црне Горе. На турниру је учествовао лично и генерални секретар савеза ФМ Миладин Гаврић, затим бројна екипа из Семберије предвођена међународним судијом у улози такмичара Владом Стојановићем, па организатор недавно завршеног турнира у Котор Вароши, Предраг Тешић и бројни други шахисти.  Листу свих учесника турнира можете видјети кликом на линк: РЕЗУЛТАТИ   гдје се налази и остала статистика,као и коначна табела коју можете преузети у ексцел формату: табела

Турнир је свечано отворен око 11 часова,а уводну ријеч је добила Светлана Рачић,која се обратила свим присутнима топлим ријечима добродошлице и упутила их у активности свог предузећа Лука а.д. Бањалука. Читав видео снимак свечаног отварања можете видјети на линку: ОТВАРАЊЕ

Потом је ријеч добио главни судија турнира Стеван Паштар, који је прочитао турнирски Правилник који је у потпуности прихваћен. Услједио је чин одавања поште минутом ћутања недавно преминулом предсједнку ШС РС Пантелији Дакићу и прошлогодишњем учеснику турнира Ратку Бувачу. 

Млади ФИДЕ судија Немања Шипка из Бањалуке је компјутерски испаровао прво коло и турнир је званично почео. Дјелић атмосфере са почетка турнира погледајте на линку: ПОЧЕТАК  Играло се максимално озбиљно и борбено,тако да није било превише резултатских изненађења, а ремија свега десетак одсто од укупно одиграних 550 партија. Турнир се рејтинговао са ФИДЕ рапид листу. Судијска екипа у саставу Стеван Паштар,Немања Шипка,Никола Лакић и Слободан Ђукић није имала већих проблема,осим да пронађе мјесто више за још коју шаховску гарнитуру,а било их је потребно 61. У паузама између кола играчи су добијали сендвиче и освјежавајуће напитке,а уприличена је посебна пауза за дегустацију пастрмке коју смо напоменули. Темпо игре је износио 15 минута по играчу,а играло се 9 кола. У касним поподневним сатима турнир је приведен крају,а први су прошли кроз циљ осам велемајстора један за другим,па су на крају заслужено освојили вриједне новчане награде.

Побједником турнира је проглашен велемајстор из Бановића, стамени Драгиша Благојевић који дуго живи у Црној Гори и постао је олимпијски репрезентативац те земље. ВМ Благојевић је освојио 7,5 поена из 9 одиграних партија,без и једног пораза, те уз само три ремија против колега по титули. То је на крају било довољно да подигне побједнички пехар и добије новчану награду четвороцифреног износа,коју му је уручила госпођица Марија Милановић на свечаном затварању турнира. Како је то све детаљно изгледало погледајте у видео снимку ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЈЕДНИКА

Друго мјесто са истим бројем поена заузео је велемајстор Дејан Пикула из Аранђеловца,Србија, са такође освојених 7,5 поена али нешто слабијим додатним критеријима,такозваним Бухолцем. ВМ Пикула је изгубио од овогодишњег шампиона,али је побиједио прошлогодишњег, односно велемајстора Младена Палца из Загреба. Завршница ове партије се може видјети у снимку: Пикула-Палац

 

Треће мјесто са 7 поена и најбољим додатним критеријима заузео је ВМ Далибор Стојановић из Бијељине,двоструки побједник овог турнира и олимпијски репрезентативац БиХ. Стојановић је у свом чврстом стилу без пораза и са 4 ремија заслужено освојио бронзану медаљу. 

Даље следи низ од 5 велемајстора са освојеним новчаним наградама по пласману и то: 4. Борко Лајтхајм, 5. Данило Милановић, 6. Младен Палац, 7. Милан Драшко и 8. Милан Вукић.  На жалост са истим бројем поена (7)  остали су без новчаних награда ИМ Александар Савановић на 9. мјесту и Сретен Јевтић на 10. мјесту, што само по себи говори о јачини турнира.

Тројици најбољих уручени су пехари, а поред 8 новчаних награда по пласману, организатор је обезбиједио и више специјалних награда. Најуспјешнији омладинац је био Марко Липовчић, најуспешнија жена Јелена Гајић, најстарији играч Емина Карабеговић, док су додијељене и двије награде најбоље пласираним особама са инвалидитетом – Радиславу Китићу и Војиславу Ђорђићу.

Сви учесници турнира су добили поклон торбе са памучним мајицама и сувенирима на којима је одштампан лого фирме Лука. Диван гест организатора. Наравно, котизације за учешће на турниру није било.

На крају је приређена традиционална свечана вечера за све госте и такмичаре.

Надајмо се да ће овај турнир још дуго живјети и једва чекамо наредни 27. јул 2018. године.

судије и организатори турнира

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мноштво фотографија са турнира можете видјети на линку: ФОТО ГАЛЕРИЈА

Извјештај са турнира нашег шаховског новинара Бранко Томић

Извјештај локалног гласила: Глас КоторВароша и Центар за културу

Листа побједника

2012. – Владо Јаковљевић
2013. – Далибор Стојановић
2014. – Далибор Стојановић
2015. – Милош Перуновић
2016. – Младен Палац
2017. – Драгиша Благојевић

 

Одговорите

You must be Пријави те се да би сте осваили коментар.

Важни догађаји

Кадетско и омладинско ШСРС од 13. до 15. априла, Бања Дворови

РАСПИС

.

СЛОВЕНСКО БРАТСТВО 14. – 30. јун 2018.

.РАСПИС

 

Друга лига ШСРС – 17. – 20. мај – Котор Варош

РАСПИС

 

 

 

 

 

 

 

Следећи догађаји

Премијер лига од 2. до 10. 06. 2018. Јахорина

Спортско лето Параћин, 7. до 14. јул 2017

Аматерско првенство Европе, 09. – 17. 06. 2017, Ниш

РАСПИС

Екипно Европе за ветеране, Нови Сад 24. 06. – 4. 07. 2017

Екипно првенство Европе-Крит 27.10. – 7.11. 2017

Ускоро- нови дигитални шаховски сат

нови дигитални шаховски сат