slajdsajt1

slajdsajt1

slajdsajt2

slajdsajt2

slajdsajt4

fotototo

Rekordan broj šahista u Šipragama

9 VM,9IM i 6FM na turniru-VM Blagojević najuspješniji

Ovogodišnje izdanje šestog međunarodnog turnira “Šiprage-Luka 2017” nadmašilo je sva očekivanja po broju učesnika,kojih je bilo impozantnih 123 iz 6 zemalja svijeta,odnosno šahovskih federacija. Pobjednikom turnira je proglašen velemajstor Dragiša Blagojević iz Banovića,nastanjen u Nikšiću. No,krenimo redom. 

klikni na sliku za uvećanje

Organizator turnira,preduzeće “Luka a.d.” Banjaluka je obezbijedilo visoki nagradni fond (3.350KM) koji je objavljen blagovremeno putem raspisa turnira i svi preduslovi za još jedan šahovski praznik su ispunjeni. Vrijedna direktorica preduzeća,gospođica Marija Milanović je oformila provjerenu ekipu realizatora ovog turnira na čelu sa gospodinom Duškom Iličićem i prve pozivnice za učešće su krenule već juna mjeseca. Kao i uvjek, turnir se održao na dan 27. juli, povodom proslave MZ Šiprage, na poznatom lokalitetu “Kerle” kraj Šipraga (opština Kotor Varoš,Republika Srpska). Na ovom prelijepom ambijentu netaknute prirode,nalazi se uzgajalište potočne i kalifornijske pastrmke u vlasništvu preduzeća Luka, poslovne jedinice “Ribnjak”. Bila je ovo odlična prilika za šahiste da degustiraju ovu poslasticu, što su mnogi rado učinili. Šahisti nazivaju ovaj ambijent pseudonimom “šahovski ribnjak”  jer imaju jedinstvenu priliku da uživaju u šahu i svježoj pastrmki, koja se za tren oka nađe na tavi doletevši iz susednih desetak bazena. Ali pre pastrmke,svi posjetioci i učesnici turnira pri dolasku naiđu na šahovski teren popločan sa devet garnitura baštenskog šaha,te zastanu da uživaju u pogledu na njih,a mnogi se ovdje uslikaju za trajnu uspomenu. (vidi sliku gore lijevo). Potom ih put navede pod veliku šatru,pretvorenu u šahovsku arenu za preko stotinu igrača,a ovoga puta ih je bilo čitavih 123,čime je ubjedljivo oboren rekord od prethodne godine kada je učestvovao “svega” 71 šahista. Bio je tu čak i jedan Italijan,doduše naš zet,zatim nekoliko šahista iz dijaspore, te Srbije,Hrvatske,Crne Gore. Na turniru je učestvovao lično i generalni sekretar saveza FM Miladin Gavrić, zatim brojna ekipa iz Semberije predvođena međunarodnim sudijom u ulozi takmičara Vladom Stojanovićem, pa organizator nedavno završenog turnira u Kotor Varoši, Predrag Tešić i brojni drugi šahisti.  Listu svih učesnika turnira možete vidjeti klikom na link: REZULTATI   gdje se nalazi i ostala statistika,kao i konačna tabela koju možete preuzeti u ekscel formatu: tabela

Turnir je svečano otvoren oko 11 časova,a uvodnu riječ je dobila Svetlana Račić,koja se obratila svim prisutnima toplim riječima dobrodošlice i uputila ih u aktivnosti svog preduzeća Luka a.d. Banjaluka. Čitav video snimak svečanog otvaranja možete vidjeti na linku: OTVARANjE

Potom je riječ dobio glavni sudija turnira Stevan Paštar, koji je pročitao turnirski Pravilnik koji je u potpunosti prihvaćen. Usljedio je čin odavanja pošte minutom ćutanja nedavno preminulom predsjednku ŠS RS Panteliji Dakiću i prošlogodišnjem učesniku turnira Ratku Buvaču. 

Mladi FIDE sudija Nemanja Šipka iz Banjaluke je kompjuterski isparovao prvo kolo i turnir je zvanično počeo. Djelić atmosfere sa početka turnira pogledajte na linku: POČETAK  Igralo se maksimalno ozbiljno i borbeno,tako da nije bilo previše rezultatskih iznenađenja, a remija svega desetak odsto od ukupno odigranih 550 partija. Turnir se rejtingovao sa FIDE rapid listu. Sudijska ekipa u sastavu Stevan Paštar,Nemanja Šipka,Nikola Lakić i Slobodan Đukić nije imala većih problema,osim da pronađe mjesto više za još koju šahovsku garnituru,a bilo ih je potrebno 61. U pauzama između kola igrači su dobijali sendviče i osvježavajuće napitke,a upriličena je posebna pauza za degustaciju pastrmke koju smo napomenuli. Tempo igre je iznosio 15 minuta po igraču,a igralo se 9 kola. U kasnim popodnevnim satima turnir je priveden kraju,a prvi su prošli kroz cilj osam velemajstora jedan za drugim,pa su na kraju zasluženo osvojili vrijedne novčane nagrade.

Pobjednikom turnira je proglašen velemajstor iz Banovića, stameni Dragiša Blagojević koji dugo živi u Crnoj Gori i postao je olimpijski reprezentativac te zemlje. VM Blagojević je osvojio 7,5 poena iz 9 odigranih partija,bez i jednog poraza, te uz samo tri remija protiv kolega po tituli. To je na kraju bilo dovoljno da podigne pobjednički pehar i dobije novčanu nagradu četvorocifrenog iznosa,koju mu je uručila gospođica Marija Milanović na svečanom zatvaranju turnira. Kako je to sve detaljno izgledalo pogledajte u video snimku PROGLAŠENjE POBJEDNIKA

Drugo mjesto sa istim brojem poena zauzeo je velemajstor Dejan Pikula iz Aranđelovca,Srbija, sa takođe osvojenih 7,5 poena ali nešto slabijim dodatnim kriterijima,takozvanim Buholcem. VM Pikula je izgubio od ovogodišnjeg šampiona,ali je pobijedio prošlogodišnjeg, odnosno velemajstora Mladena Palca iz Zagreba. Završnica ove partije se može vidjeti u snimku: Pikula-Palac

 

Treće mjesto sa 7 poena i najboljim dodatnim kriterijima zauzeo je VM Dalibor Stojanović iz Bijeljine,dvostruki pobjednik ovog turnira i olimpijski reprezentativac BiH. Stojanović je u svom čvrstom stilu bez poraza i sa 4 remija zasluženo osvojio bronzanu medalju. 

Dalje sledi niz od 5 velemajstora sa osvojenim novčanim nagradama po plasmanu i to: 4. Borko Lajthajm, 5. Danilo Milanović, 6. Mladen Palac, 7. Milan Draško i 8. Milan Vukić.  Na žalost sa istim brojem poena (7)  ostali su bez novčanih nagrada IM Aleksandar Savanović na 9. mjestu i Sreten Jevtić na 10. mjestu, što samo po sebi govori o jačini turnira.

Trojici najboljih uručeni su pehari, a pored 8 novčanih nagrada po plasmanu, organizator je obezbijedio i više specijalnih nagrada. Najuspješniji omladinac je bio Marko Lipovčić, najuspešnija žena Jelena Gajić, najstariji igrač Emina Karabegović, dok su dodijeljene i dvije nagrade najbolje plasiranim osobama sa invaliditetom – Radislavu Kitiću i Vojislavu Đorđiću.

Svi učesnici turnira su dobili poklon torbe sa pamučnim majicama i suvenirima na kojima je odštampan logo firme Luka. Divan gest organizatora. Naravno, kotizacije za učešće na turniru nije bilo.

Na kraju je priređena tradicionalna svečana večera za sve goste i takmičare.

Nadajmo se da će ovaj turnir još dugo živjeti i jedva čekamo naredni 27. jul 2018. godine.

sudije i organizatori turnira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mnoštvo fotografija sa turnira možete vidjeti na linku: FOTO GALERIJA

Izvještaj sa turnira našeg šahovskog novinara Branko Tomić

Izvještaj lokalnog glasila: Glas KotorVaroša i Centar za kulturu

Lista pobjednika

2012. – Vlado Jakovljević
2013. – Dalibor Stojanović
2014. – Dalibor Stojanović
2015. – Miloš Perunović
2016. – Mladen Palac
2017. – Dragiša Blagojević

 

Odgovorite

You must be Prijavi te se da bi ste osvaili komentar.

Važni događaji

Kadetsko i omladinsko ŠSRS od 13. do 15. aprila, Banja Dvorovi

RASPIS

.

SLOVENSKO BRATSTVO 14. – 30. jun 2018.

.RASPIS

 

Druga liga ŠSRS – 17. – 20. maj – Kotor Varoš

RASPIS

 

 

 

 

 

 

 

Sledeći događaji

Premijer liga od 2. do 10. 06. 2018. Jahorina

Sportsko leto Paraćin, 7. do 14. jul 2017

Amatersko prvenstvo Evrope, 09. – 17. 06. 2017, Niš

RASPIS

Ekipno Evrope za veterane, Novi Sad 24. 06. – 4. 07. 2017

Ekipno prvenstvo Evrope-Krit 27.10. – 7.11. 2017

Uskoro- novi digitalni šahovski sat

novi digitalni šahovski sat