Offcanvas Section

Шаховски савез Републике Српске (ШСРС) је кровна спортска организација која окупља шаховске клубове на територији Републике Српске, те организује званична појединачна и екипна такмичења. ШСРС је одржавањем оснивачке Скупштине основан 8. октобра 1992. године у Банском двору у Бањалуци. ШСРС броји 42 члана/клуба.

  • Адреса: Младена Стојановића бр. 10, 78000 Бања Лука, РС – БиХ
  • Сајт: www.ssrepublikesrpske.com
  • Е-маил: sahovskisavezrs(@)gmail.com
  • Фацебоок: www.facebook.com/sahovskisavez
  • Инстаграм:
  • Телефон: (+387)051/317-851
  • ЈИБ: 4400972360000
  • Жиро рачун: 562-099-00002304-81 (НЛБ Банка А.Д. Бања Лука)
четвртак, фебруар 20, 2020
НАЈАВА: 27. Кадетско и омладинско првенство РС
www.ssrepublikesrpske.com

Бојан Максимовић, фиде мајстор из Бањалуке, добитник је награде „Нусрет – Нућо Чаушевић“, која се, у оквиру Избора најуспјешнијих спортиста и спортских екипа БиХ, додјељује за најбољег шахисту.

Свечана манифестација 75. по реду избора одржана је 24. јануара 2020. године у Народном позоришту у Сарајеву.

– Изузетна ми је част што сам лауреат награде које носи име човјека који је читав живот посветио шаху, волио га и помагао на разне начине. Претходна година је била успјешна за мене, али је сигурно да на томе нећу стати – рекао је Максимовић, који је тренутно осми играч у БиХ по рејтингу.

Он је у 2019. са сарајевском „Босном“ освојио Премијер лигу БиХ, Школу шаха „Скакач“ из Бањалуке је водио до пете узастопне титуле екипног омладинског шампиона РС, вишеструки је кадетски шампион БиХ, на Европском првенству у Словачкој је освојио 12. мјесто, а крај 2019. је „зачинио“ испунивши прву норму, од потребне три, за међународног мајстора.

– Награда је установљена одмах након смрти Нусрета Чаушевића, тако да је Бојан пети добитник. Нусрет је од своје 19. године био ангажован у шаху, на његовом промовисању као спорта и интелектуалне игре. Једноставно, био је друштвено одговорна особа, а више година и предсједник Шаховског савеза БиХ. Он је био интегративни фактор у шаху у БиХ, окупљао је таленте широм државе, доводио у нашу земљу врхунске свјетске играче – рекла је Дина Чаушевић Еско, изразивши наду да ће „Боснина“ школа шаха наставити успјешан рад с младима.

Спортисти БиХ у 2019. су атлетичар Амел Тука у мушкој и џудисткиња Лариса Церић у женској конкуренцији.

Извор: www.srpskainfo.com

Фото: СрпскаИнфо

 

Најновији чланци на сајту ШСРС

0
Shares